NIEUWS & PERS

In het klimaatdebat valt de stilte uit politieke hoek op

Nochtans is er een draagvlak voor ingrepen.

De boodschap van hoop ligt duidelijk bij de volgende generatie. Met tienduizenden tegelijk komen ze iedere week op straat en roepen ze luid voor hun toekomst. Dat het oorverdovend stil blijft vanuit politieke hoek als het aankomt op antwoorden en onderbouwde acties is schrijnend, zeker nu er duidelijk een groot draagvlak is voor deze noodzakelijke ingrepen. Politici die durven zouden nu kunnen zeggen waar het op staat en de jeugd vragen het beter te doen dan de huidige generatie en hun gedrag te wijzigen. Gedaan met de goedkope citytrips en de wekelijkse portie hamburgers. We moeten samen zoeken naar het evenwicht dat ons milieu aankan.


LEES MEER

Doe als Kennedy en stel een helder klimaatdoel

De klimaatplannen van de ‘tafels’ zijn nog vaag, schrijft André Jurres, maar door in te zetten op gedragsverandering is er veel te bereiken. De politiek moet dan wel wíllen.

Bergen steenkool in de haven van Amsterdam. Op de achtergrond een windmolen. Foto Nico Garstman/ANP


LEES MEER

De gemiste kansen van het energiebeleid

De hete zomer zet aan om een verband te leggen met de opwarming van de aarde. Dat is moeilijk te bewijzen, maar het moet ons aanzetten om het klimaat ernstig te nemen. En die ernst ontbreekt in Vlaanderen.

Dat het vooralsnog onmogelijk is het verband tussen de klimaatverandering en de hete zomer wetenschappelijk te bewijzen, wil niet zeggen dat we zo’n verband moeten weglachen. Dat de extremen extremer worden is al jaren aan de gang en dat ze zich vaker herhalen blijkt ook uit een aantal statistieken.


LEES MEER

Denk eens na voor het vliegtuig te nemen om met vakantie te gaan

De jaarlijkse vakantie-uittocht heeft een enorme impact op het klimaat. Vliegen in Europa is onzin. Het vervuilt veel meer dan reizen met de trein of de auto.

Ook ik val ten prooi aan de jaarlijkse stromen naar het buitenland om te genieten van andere oorden. Maar ik probeer steeds dichter bij huis te blijven om mijn ecologische vakantie-impact tot het minimum te beperken, ook al is dat eerder een nobel streven dan werkelijkheid. Mijn impact op de bestemming is vaak niet al te groot. Maar deze keer was het me toch gelukt te kiezen voor cultuur in plaats van voor het obligatoire strand en zon.

Nu zitten mijn kinderen met vijf en tien jaar nog in een leeftijd dat ze terecht verlangen naar een zeebries en veel zand. De bestemming was deze keer Engeland, meer bepaald de Cotswolds. Een echte aanrader voor wie op zoek is naar mooie natuur en leuke dorpjes die voor een groot deel hun authenticiteit behouden hebben.


LEES MEER

Langerlo is dood, leve een nieuw Langerlo

De site in Genk is uitermate geschikt voor andere energieprojecten. Daar moet de overheid snel op inzetten.

Het lijkt wel de kroniek van een al lang aangekondigde dood. Niemand is echt verrast over het feit de ombouw van de voormalige kolencentrale in Langerlo tot houtverbrander niet doorgaat. Het is de zoveelste slechte soap in een ‘stop and go’-beleid dat bij elke ministerwisseling een andere kant op gaat.

De begrafenis van de biomassaprojecten in Gent en Genk is maar het topje van de ijsberg.


LEES MEER

Kopieer Nederlands systeem voor toekenning windparken dan maar volledig

Als de federale regering de subsidiëring van nieuwe windparken wil halveren op basis van een CREG-studie naar goedkope aanbestedingen in Nederland, dan moet ze het hele Nederlandse systeem overnemen en niet alleen de scherpe prijzen.

De vraag of het Belgisch systeem van het toekennen van concessies voor windmolenparken op zee niet aan herziening toe, is terecht. Daarbij werkt het recente ‘succes’ in Nederland, waar Dong Energy en Shell in een aanbesteding voor heel lage bedragen concessies hebben gekregen in Borssele, als een rode lap op onze federale regering.

Het is intriest dat men er alles aan doet om het draagvlak voor duurzame energie nog kleiner te maken, en dat is vanuit politiek oogpunt moeilijk te begrijpen


LEES MEER

André Jurres

André Jurres. Beeld jonas lampens

André Jurres is oprichter en ex-CEO van Essent Belgium en NPG Energy en auteur van diverse studies over energie.

ANDRÉ JURRES 27 juli 2015

Wellicht is er in het tumult over alle recente prijsstijgingen van elektriciteit iets belangrijks over het hoofd gezien: al die mensen (en het zijn er veel) die de laatste jaren in duurzame warmtepompen hebben geïnvesteerd, gaan nu het kind van de rekening worden.

Eerst even dit: nu we ons met ons duurste netwerktarief tot Europees kampioen gekroond hebben, is het voor de leveranciers steeds moeilijker geworden om nog concurrentiële voordelen te halen.


LEES MEER